Hemmakontoret i Corona-tider – En ny digital arbetsmiljö
Nu när vi är många som arbetar digitalt från mer eller mindre funktionella hemma-arbetsplatser, behöver vi fundera över hur vi utövar vårt ledarskap respektive medarbetarskap i en helt ny miljö. Även om arbetsgivaren och chefen fortsatt är ansvarig för att leda och fördela arbetet – men också för arbetsmiljön – fysisk, organisatorisk och digital, är det betydligt svårare att utöva detta ledarskap på distans.
Medarbetare behöver ta större ansvar och öva på det som kallas självledarskap. Frånvaro av en chef på plats, ställer krav på oss att i högre grad själva motivera, prestera och se till att vi har en god hälsa och arbetsmiljö. Att sätta gränser, att ta paus och att strukturera tillvaron på ett sätt så att vi mår bra och orkar med över tid.
Chefen kan givetvis inte checka ut, utan behöver ta ansvar och leda sina medarbetare genom att visa tillit, säkerställa att de tekniska plattformarna fungerar, att kollegor fortsatt kan ”träffas” om än digitalt, för att samarbeta, utbyta idéer och ge varandra stöd. Tydliga mål för arbetet och löpande uppföljning är fortsatt lika viktiga.
Att arbeta på distans var vardagsmat för många, redan innan denna situation uppstod. Kanske har ni redan goda rutiner, sätt att följa upp arbetet och att samarbeta med kollegor på distans. Men för många är situationen med digitalt distansarbete helt nytt.
Jag vill tipsa om Sunt Arbetsliv och Digi-ronden . Även om den är framtagen för kommuner och regioner är den användbar även i andra verksamheter. Även Prevent har bra verktyg för att ha koll på den digitala arbetsmiljön. Föreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö liksom konkreta råd för hur du arbetar med OSA hittar du givetvis på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Ta hand om varandra och den digitala arbetsmiljön!