Betydelsen av att få säga ”hej-då, vi ses imorgon” – Part two

Det har varit varmt och soligt i flera veckor nu. För varmt i mina ögon. Våren och Corona-situationen tar ut sin rätt och tröttheten kommer långsamt och retroaktivt. Det är dags för paus, för reflektion och sedan för nystart. Vi vet ju inte hur hösten kommer att se ut. Om vi ska behöva gå igenom en andra omgång av Corona, social distansering, digitala möten och inställda kundaktiviteter. Och då i en tid där vi går mot vinter och mörker. Huh! Vem vill tänka på det nu när högsommarvärmen bränner mot huden? När det är som vackrast, grönast, mest hoppfullt och bekymmersfritt. Eller i alla fall förväntas vara.

Vi på Directa har under våren reflekterat tillsammans kring situationen, gjort research hos kunder och samarbetspartners, workshoppat i arbetsgrupper för att anpassa vår verksamhet. Detta har vi gjort digitalt – givetvis. Zoom, Teams, Skype, Hangout, Facetime…men också walk and talk med en kär kollega, vän eller familjemedlem på andra sidan telefonlinjen. Vad skulle vi ha gjort utan dessa fantastiska digitala kanaler i en situation som den som rått under våren? Även om jag är den första att sucka över att jag saknar möten ”på riktigt” face-to-face, så kan jag faktiskt inte föreställa mig hur det skulle vara att inte ens se varandra på en datorskärm några gånger i veckan.

Kollegor ja…Jag bloggade för ganska exakt ett år sedan om vikten av att ha ett sammanhang, kollegor att säga hej och hej-då till när man går från jobbet varje dag. Vikten av att känna tillit och närhet. Att skratta ihop och att ibland kanske till och med gråta ihop. Att fira gemensamma segrar, men också att tillsammans streta och slita med ett uppdrag som inte riktigt landar i den verksamhet vi jobbar för. Det var då, och teamet jag hade i tankarna då var mitt kära PostNord team, HR Strategi.

I början av året skrev jag samarbetsavtal med Directa. Det var inte ett självklart beslut, även om jag direkt kände att jag hörde hemma i gänget på Rådmansgatan 88. Det som gjorde att jag tvekade var att jag lagt mycket energi och tankekraft på att ”skapa” Kata Ledarskap. Jag vet mycket väl att ett företag inte skapas för att man har en hemsida eller en fin logga, eller ett bra erbjudande. Det krävs år av hårt arbete, blod, svett och tårar, innan man kan säga att man har en etablerad verksamhet. Men på något sätt var det ändå något jag skapade, mitt företag. Jag ville att det skulle synas och kännas att Kata Ledarskap byggde på mina erfarenheter, på min kompetens, och på mina tankegångar. Ett koncentrat av Ingela, på något sätt. Något jag kreerat.

Men tillbaka till beslutet att gå med i Directa. Det som gjorde det så lockande var en möjlighet att utvecklas tillsammans med andra konsultkollegor, att ha en hemvist i Vasastan att ta emot coachklienter, att ha ett starkt varumärke ryggen. Men mest av allt, en möjlighet att vara del i ett team igen, att få nära och kära kollegor. Där och då visste jag inte hur mycket det skulle komma att betyda under den vår som passerat. Tack Bengt, Susanne, Ing-Marie, Lillemor, Anders, Joar, Marie och Christina för att ni är mina kollegor och för att ni är just så som ett team ska vara: tillitsfulla, uppmuntrande och utmanande. Tack Angelica, Tina, Mads, Charlotte, Linda, Ines, Malin, Sören, Jessica, Maria, Björn, Kirsti, Johanna, Sara… för att ni lärde mig vad ett riktigt team är.

Det är dags att göra halvårsbokslut, reflektera över vad som gått bra, vad jag är stolt över, vad jag ska göra mer av och vad jag ska göra mindre av. Jag ska rita upp en tidslinje över året som gått och placera in händelser och uppdrag. En övning vi gjorde i teamet på PostNord och som jag verkligen uppskattar.

Och jag ska känna samma häftiga känsla: Wow! Allt detta har jag åstadkommit, själv och tillsammans med andra. Sedan tar jag semester och njuter av allt det fantastiska som jag har runt omkring mig: familjen och vännerna, stranden, havet och skogen i Sörfjärden.

Jag önskar er alla en avkopplande, fin och skön sommar – because we are all worth it!

Ps. Kata Ledarskap lever kvar som företag och i mitt hjärta. Directa som min närmast allierade 😊.

Läs gärna mer om Directa och vad vi gör.