Nu kan hösten komma – jag är redo!

Det är nu ganska exakt 1 år sedan jag startade Kata Ledarskap AB. Sedan dess har så mycket hänt. Det går inte att sammanfatta alla roliga händelser, uppdrag, fantastiska människor jag mött, kurser jag gått och nya samarbeten jag inlett – med mindre än att säga att det har varit ett fantastiskt år! Men utan all uppmuntran, uppbackning och tips från kollegor, nära och kära men också samarbetspartners, hade det aldrig varit detsamma. Till er vill jag rikta ett stort och varmt TACK!

Under våren kom Corona och påverkade oss alla – i det stora och i det lilla. I min ”lilla” värld innebar det att de uppdrag jag hade inbokade under våren sköts på framtiden – på obestämd framtid. Istället dök några nya roliga uppdrag upp, såsom det på Trygghetsfonden som omställningsrådgivare för uppsagda LO-anställda, och ett kortare uppdrag för Boverket. Samarbetet och konsultvännerna på Directa var oändligt viktiga, för att hålla drivet uppe och utveckla verksamheten utifrån nya förutsättningar.

I juli bestämde jag mig för att ta semester, men också ta mig tid att reflektera över läget och framtiden. Många tankar blev det, men en sak som jag hela tiden landade i var lusten, glädjen och energin i att göra just det jag gjort detta år. Att med stor frihet och kreativitet bygga en verksamhet som jag kan vara stolt över och som bidrar till hållbara ledare, hälsosamma arbetsmiljöer och livslångt lärande.

Så kom sensommaren och med den, tunga inlägg på LinkedIn och andra media om psykisk ohälsa, om ännu fler månader med social distansering, med artiklar om ”den värsta lågkonjunkturen sedan 1930” och ”Sverige störst ökning av arbetslösheten i Europa”. Det är lätt att bli mörkrädd, trots att solen fortfarande skiner och ger d-vitamin för en hel höst.

Men jag väljer att se det från den ljusa sidan: alla fantastiska initiativ av privatpersoner och verksamheter för att solidariskt stötta andra som blivit av med familjemedlemmar, jobb eller hus och hem. Alla modiga människor som trots oddsen byter bana, startar eget eller börjar plugga sent i livet. Alla modiga och stolta demonstranter i Belarus, som visar vad de tycker på ett fredligt sätt. Alla hjälparbetare i Beirut, som gör en fantastisk insats. Och här hemma en fantastisk personal inom sjukvård och äldreomsorg, som trots en extremt tuff vår och tidvis bitig kritik orkar kämpa vidare. Det finns en kraft och empatisk sida av mänskligheten mitt i krisen.

Vad betyder då allt detta för mig? Jag har alltid tänkt att man måste börja med sig själv, sina närmaste och genom det skapa goda ringar på vattnet. Man kan liksom inte hoppa över det och sticka ut och rädda världen. Det har andra prövat med blandat resultat. Jag har ägnat mycket tid åt egen utveckling och utveckling av mitt företag under året. Jag stöttar mina barn och bonusbarn i deras val i livet, och vänner som behöver stöd eller lite nudging emellanåt. Men jag har också en stark drivkraft att verka för och se chefer och medarbetare utvecklas i sitt ledarskap – vare sig det handlar om att leda sig själv, andra eller sin verksamhet.

Jag vet att jag kan bidra till att människor växer och lär sig förstå sig själv och andra bättre. Jag kan bidra till kunskap inom organisatorisk och social arbetsmiljö och på så sätt skapa förutsättningar för att människor mår bra och presterar bra på jobbet. Jag kan med hjälp av verktyg jag har inom verksamhetsutveckling och ledarskap, bidra till effektivare arbetssätt och bättre resultat.

Detta ska jag fortsatt göra genom Kata Ledarskap, men framför allt i samarbete med Directa och andra samarbetspartners. Jag ska göra det genom att coacha ledare, genom att utveckla team i att förstå sig själv och andra och utvecklas genom varandras försorg. Jag ska göra det genom att utbilda och facilitera och ge rådgivning inom verksamhetsutveckling och arbetsmiljöområdet.

Det är min drivkraft, min ambition och motor när jag går in i hösten. Resan börjar NU! Häng med!